Novak Djokovic i jego poradnik dietetyczny

[Głosów:0    Średnia:0/5]

W książce opublikowanej przez tenisistę znaleźć można wiele interesujących informacji dotyczących diety najlepszej rakiety na świecie. Poniżej prezentujemy kilka porad dotyczących diety Novaka Djokovica, które znaleźć można w jego książce.

1. Djokovic pije duże ilości ciepłej wody

Jak pisze pochodzący z Serbii tenisista „Pierwszą rzeczą, którą robię po wstaniu z łóżka jest wypicie szklanki wody o temperaturze pokojowej” i dalej „piję ciepłą wodę, ponieważ zimna prowadzi do spowolnienia metabolizmu, co w moim przypadku jest zjawiskiem niekorzystnym”. Porada od mistrza wydaja się mieć wiele sensu, ponieważ spowolniony metabolizm, to także mniejsza ilość energii dostarczana do organizmu, w związku z tym czas potrzebny na przebudzenie znacznie się wydłuża.

2. Miód – ważny składnik diety mistrza

Wkrótce po wypiciu szklanki wody Djokovic przyznaje, że zjada dwie łyżeczki miodu, ale nie jest to oczywiście pierwszy leszy miód, lecz miód Manuka z Nowej Zelandii, który zdaniem mistrza nie ma sobie równych.

3. Awokado i masło z nerkowca

Owoce awokado i masło nerkowca stanowią bardzo ważny składnik diety Djokovica.

4. Czekolada? Nie, dziękuję

Djokovic przyznaje, że wprawdzie lubi czekoladę, ale niestety jej spożywanie nie jest wskazane dla sportowca jego klasy. Z uśmiechem na ustach wyznaje, że zjadł jedynie kankę po pokonaniu w Australian Open Rafa Nadala w 2012 roku.

5. Dieta bezglutenowa – to działa!

Djokovic przyznaje, że dieta bezglutenowa, którą stosuje sprawia, że wszystkie alergie, a nawet astma zniknęły całkowicie. Od trzech lat, kiedy zaczął stosować się do zaleceń diety bezglutenowej nie miał nawet przeziębienia ani grypy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*